Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prostą szarlotkę z chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 671
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 57
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 110
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 986
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 492
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 671
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 57
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 110
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 986
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 492
Składniki
Przepis na ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i sodę, dodajemy żółtka, masło pokrojone w kostkę, dolewamy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski dolewamy wodę, mieszamy i odstawiamy, żeby odpoczęło.
Przepis na mus jabłkowy: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone jabłka. Mieszamy, aż się zarumienią i zmiękną. Następnie dodajemy cukier i przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywarły do patelni. Odstawiamy do wystygnięcia.
Pieczenie: Blaszkę (ok 25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Połową ciasta wylepiamy spód i nakłuwamy je widelcem - staramy się położyć jak najcieńszą warstwę. Następnie pieczemy przez 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni - aż ciasto się lekko zarumieni. Wyjmujemy spód z piekarnika, układamy na nim nadzienie z jabłek a na wierzchu kruszymy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok 40 min również w 190 stopniach - po upieczeniu kruszonka powinna być złota. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)