Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy słodki wypiek zawsze musi być niezdrowy? Wcale nie! Oto proste ciasto bez cukru – wystarczy do jego przyrządzenia jedna miska oraz blender. Wystarczy zblendować mokre składniki i wlać je do suchych – żadnego ubijania, ucierania, pilnowania kolejności dodawania składników. Nic z tych rzeczy! Mimo iż wypiek nie zawiera nawet grama cukru, jest wystarczająco słodki. Dojrzałe banany i nasiona sezamu nadają idealnej i zdrowej słodyczy.
blender, mikser, forma 20 cm
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 885
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 817
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 885
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 817
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę i sól. Odstaw.
Do blendera włóż banany z jogurtem greckim, miodem, waniliową, łyżką masła i jajkiem. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, przez ok. 1 minutę. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do całkowitego połączenia.
Do masy dodaj sezam i delikatnie wmieszaj.
Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Przenieś do niej ciasto. Na wierzchu połóż plasterki banana przeznaczonego do dekoracji.
Wstaw ciasto do pieca rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij wypiek i pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch prostego ciasta bez cukru posyp połamanymi sezamkami lub nasionami sezamu, a także owocami żurawiny. Podawaj deser posypany erytrolem, jeśli chcesz dodać ciastu słodyczy.