Proste ciasto z truskawkami to nietypowy sposób na wykorzystanie tych sezonowych i jakże pysznych owoców. To ciasto jest modyfikacją klasycznego ciasta ucieranego z owocami. W tej wersji jednak występuje masa truskawkowa z dodatkiem twarogu, dzięki czemu całość wygląda zaskakująco i nabiera smaku lekko przypominającego sernik.
Proste ciasto z truskawkami
Składniki
Ciasto
- 200 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 250 g twarogu chudego
- 250 g świeżych truskawek
- 40 g mąki ziemniaczanej
Kruszonka
- 100 g zimnego masła
- 120 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
Składniki
Ciasto
- 200 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 250 g twarogu chudego
- 250 g świeżych truskawek
- 40 g mąki ziemniaczanej
Kruszonka
- 100 g zimnego masła
- 120 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru

Potrzebne przybory kuchenne
Blacha o wymiarach 25 x 35 cm
Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z oboma rodzajami cukru na jasną, puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie wsyp przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto.
Przygotuj masę truskawkową. Truskawki umyj i oderwij szypułki. Podziel je na połówki, a większe na ćwiartki. W misce połącz ze sobą twaróg, jajka, mąkę ziemniaczaną i cukier. Połowę truskawek zblenduj i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
Na wylane na blachę ciasto połóż masę truskawkową. Na nią połóż i wciśnij równomiernie kawałki truskawek.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę i cukier puder wsyp do osobnej miski. Dodaj posiekane zimne masło. Całość wyrabiaj dłońmi do uzyskania kruszonki. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodaj odrobinę mąki. Kruszonką posyp wierzch ciasta.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Proste ciasto z truskawkami piecz przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto przechowuj w chłodnym miejscu, maksymalnie przez 3 dni.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16458
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16458



Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 250 g twarogu chudego
- 250 g świeżych truskawek
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 100 g zimnego masła
- 120 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z oboma rodzajami cukru na jasną, puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie wsyp przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto.
Przygotuj masę truskawkową. Truskawki umyj i oderwij szypułki. Podziel je na połówki, a większe na ćwiartki. W misce połącz ze sobą twaróg, jajka, mąkę ziemniaczaną i cukier. Połowę truskawek zblenduj i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
Na wylane na blachę ciasto połóż masę truskawkową. Na nią połóż i wciśnij równomiernie kawałki truskawek.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę i cukier puder wsyp do osobnej miski. Dodaj posiekane zimne masło. Całość wyrabiaj dłońmi do uzyskania kruszonki. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodaj odrobinę mąki. Kruszonką posyp wierzch ciasta.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Proste ciasto z truskawkami piecz przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto przechowuj w chłodnym miejscu, maksymalnie przez 3 dni.