Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z truskawkami to nietypowy sposób na wykorzystanie tych sezonowych i jakże pysznych owoców. To ciasto jest modyfikacją klasycznego ciasta ucieranego z owocami. W tej wersji jednak występuje masa truskawkowa z dodatkiem twarogu, dzięki czemu całość wygląda zaskakująco i nabiera smaku lekko przypominającego sernik.
Blacha o wymiarach 25 x 35 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11029
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1186
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11677
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1035
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11029
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1186
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11677
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1035
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z oboma rodzajami cukru na jasną, puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie wsyp przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto.
Przygotuj masę truskawkową. Truskawki umyj i oderwij szypułki. Podziel je na połówki, a większe na ćwiartki. W misce połącz ze sobą twaróg, jajka, mąkę ziemniaczaną i cukier. Połowę truskawek zblenduj i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
Na wylane na blachę ciasto połóż masę truskawkową. Na nią połóż i wciśnij równomiernie kawałki truskawek.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę i cukier puder wsyp do osobnej miski. Dodaj posiekane zimne masło. Całość wyrabiaj dłońmi do uzyskania kruszonki. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodaj odrobinę mąki. Kruszonką posyp wierzch ciasta.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Proste ciasto z truskawkami piecz przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto przechowuj w chłodnym miejscu, maksymalnie przez 3 dni.