Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-09-2023
Proponuję przepis na niezwykle proste i smaczne rogaliki, miękkie i delikatne, które można nadziać czym się chce, serdecznie polecam i życzę smacznego :-)
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4445
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4445
Składniki
1. 250 ml śmietany musimy lekko podgrzać, nie może być zimna, taka prosto z lodówki. Wkruszamy do niej 20 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na bok, by drożdże się rozpuściły. 2. Do miski wsypujemy 4 szklanki mąki pszennej, dodajemy 250 g miękkiego masła, 2 jajka i rozpuszczone drożdże ze śmietaną i cukrem. Mieszamy i zagniatamy w misce. 3. Następnie przekładamy całość na oprószony mąką blat i zagniatamy. Otrzymujemy przyjemne i elastyczne ciasto. 4. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą, by nie schło i ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. 5. Następnie wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski. Chwilę zagniatamy i dzielimy ciasto na pół. Jedną połowę chowamy do miski, a drugą znów dzielimy na pół, w sumie dostaniemy 4 części ciasta. 6. 1/4 część ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 30 cm. 7. Następnie rozwałkowany placek dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy porcję marmolady (najlepiej gdy jest schłodzona). 8. Zawijamy rogaliki i umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Działamy w ten sposób z pozostałymi częściami ciasta i w sumie otrzymamy 32 rogaliki. 9. Na jednej blasze spokojnie zmieścimy 16 rogalików. 10. Pieczemy przez ok. 15-18 minut na środkowej półce piekarnika i najlepiej z termoobiegiem. Nie polecam pieczenia tych rogalików z grzaniem góra-dół, są wtedy zbyt wyrośnięte, zbyt napuszone. 11. Upieczone rogaliki, jeszcze gorące, oprószamy cukrem pudrem. Czekamy aż przestygną i zajadamy. Są przepyszne, serdecznie polecam :-)