Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Weekendowa kawa, niespodziewani goście, a może słodka przekąska do pracy? Proste rogaliki z czekoladą to dobra propozycja bez względu na okazję. Wykonasz je z kruchego ciasta, które jest pyszne i proste w wykonaniu.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1960
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 329
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 751
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17204
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1960
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 329
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 751
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17204
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Zimne masło prosto z lodówki (lub margarynę) posiekaj na średniej wielkości kostki. Umieść je w dużej misce, a następnie dodaj mąkę, cukier, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz sól. Szybko zagnieć ręcznie lub z pomocą miksera.
Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na godzinę lub zamrażalnika na 20-30 minut. W tym czasie możesz posiekać drobno czekoladę.
Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel je na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkuj, uformuj okrąg. Ciasto powinno mieć około 2-3 mm grubości. Podziel je na 8 równych trójkątów.
Na każdym kawałku umieść łyżeczkę drobno posiekanej czekolady. Najlepiej zrobić to tuż przy brzegu. Zawijaj rogaliki od strony podstawy do wierzchołka i uformuj wybrany kształt. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępuj z kolejnymi częściami ciasta.
W misce wymieszaj jajko i łyżkę mleka. Posmaruj pędzlem każdy rogalik z wierzchu. Piecz przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu na złoty kolor. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem w ramach dekoracji.