Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przejście na dietę wysokobiałkową nie musi oznaczać rezygnacji z pysznych łakoci. Specjalnie na tę okoliczność przygotowaliśmy przepis na proteinowe brownie. Sukcesem wysokiej zawartości białka w tym deserze jest użycie mąki migdałowej oraz proteinowego proszku czekoladowego. Istnieje możliwość wymiany składników, np. olej kokosowy możesz zastąpić klasycznym masłem lub olejem. Pamiętaj jednak o zachowaniu właściwych proporcji w przepisie.
Foremka: 20 x 20 cm
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6902
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5115
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2096
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6902
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5115
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2096
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 175°C i wyłóż blaszkę (20x20) papierem do pieczenia. Orzechy (np. migdały, orzechy laskowe i włoskie) posiekaj i odstaw. W średniej misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao, białko proteinowe i sól, po czym odstaw. W drugiej, większej misce wymieszaj roztopiony olej kokosowy (lub masło), cukier i ekstrakt waniliowy. Po połączeniu dodaj jajka i zmiksuj lub mieszaj do połączenia. Dodaj suchą mieszankę do mokrej i mieszaj do momentu, aż znikną wszystkie smugi mąki. Na koniec wsyp posiekane orzechy, wymieszaj łyżką i przelej ciasto do przygotowanej foremki.
Ciasto piecz ok. 18 minut. Nie przejmuj się, jeśli wypiek popęka lekko na brzegach. Gotowe ciasto powinno mieć suchy i chrupiący wierzch, a wbita w boki wykałaczka wyjdzie lekko wilgotna, choć nie może być surowym ciastem. Środek ciasta (zaraz po wyjęciu z piekarnika) po lekkim przechyleniu blaszki może się lekko poruszyć, ale nie powinno być galaretowate i trzęsące. Upieczone ciasto wystudź w foremce. Dzięki gorącej blaszce ciasto „dopiecze się” poza piekarnikiem.
Proteinowe brownie pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż masa zgęstnieje i osiągnie właściwą konsystencję. Ciasto przechowuj w lodówce, a jego nadmiar możesz zamrozić.