Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to bardzo proste i eleganckie ciasto, które zachwyci każdego. Łączy w sobie smaki, które idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszną całość.
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3155
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 551
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2299
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3155
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 551
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2299
Składniki
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO KAKAOWE Białka wraz z 1 żółtkiem ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Dodajemy olej i wodę oraz kakao i wszystko chwilę miksujemy na najniższych obrotach. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy w temp 180 stopni około 20-25 minut-do suchego patyczka. Ciasto studzimy i kroimy na 2 spody.
MASA BUDYNIOWA Do garnka wlewamy 4,5 szklanki mleka, dajemy masło lub margarynę oraz cukier i cukier waniliowy-właczamy gaz i mieszamy co chwilę. W osobnej misce w jednej szklance mleka miksujemy żółtka, mąkę oraz budynie i całość wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia.
Na dno blaszki dajemy pierwszy spód ciasta, na niego wykładamy trochę gorącej masy, wyrównujemy, na nią układamy warstwę herbatników, i znów dajemy trochę masy, i przykrywamy ją drugim spodem ciasta. Na niego dajemy resztę masy. Ciasto odkładamy do wystygnięcia.
W 750ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki-studzimy. Do zimnej galaretki dajemy pokrojone truskawki. Całość wstawiamy do lodówki, gdy galaretka zaczyna gęstnieć i lekko tężeć wykładamy ją na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto pięknie się kroi, rewelacyjnie wygląda i wspaniale smakuje. Bardzo, bardzo polecam :)