Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, krakersami i masą kajmakową, obsypany prażonymi płatkami migdałowymi
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21605
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 76
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 102
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21605
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 76
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 102
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując, dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i żółtka. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie. Dodajemy to do wcześniej przygotowywanej masy i miksujemy, aż składniki się połączą. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (o wymiarach 32x25cm) i pieczemy 25-30 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przekrajamy na dwie równe części.
KREM BUDYNIOWY: Zagotowujemy mleko, stopniowo wsypujemy do niego budynie (cały czas mieszając). Chwilę trzymamy garnek na ogniu, aby ponownie się zagotowało (mieszamy, aby się nie przypaliło) i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy do tego ugotowany wcześniej budyń oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Miksujemy, aby składniki się połączyły.
Przekrojony biszkopt nasączamy (alkoholem lub wodą z sokiem cytrynowym). Na pierwszą warstwę biszkoptu rozkładamy 3/4 kremu budyniowego, rozkładamy na nim krakersy. Następnie na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy całość drugą częścią biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem budyniowy. Krem posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.