Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robią na tobie wrażenie minidesery oblane połyskującą polewą, które wyglądają jak cukiernicze dzieła sztuki? Tym ozdobnikiem na zewnątrz jest mirror glaze, czyli lustrzana polewa. Możesz ją przygotować z naszego przepisu. Glazurę lustrzaną najlepiej wylewać na zamrożony lub w mocno schłodzony deser czy tort pokryty innym kremem niż mus. Polewę wylewaj na sam środek deseru, a następnie zataczaj kręgi wokół jego brzegów. Jeżeli zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, szybko przebij je patyczkiem. Po wylaniu polewy na deser, odstaw go na kilka minut w temperaturze pokojowej, po czym wstaw ciasto do lodówki na 2-3 minuty.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Składniki
Żelatynę zalej wodą do jej przykrycia i pozostaw na 10 minut, aż napęcznieje.
W tym czasie w garnuszku umieść cukier, glukozę oraz wodę. Podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaj mleko skondensowane i podgrzej. Zdejmij z palnika i dodaj posiekaną wcześniej czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszaj wszystko do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, a następnie dodaj dowolny barwnik spożywczy. Następnie zmiksuj wszystko blenderem do uzyskania gładkiej masy. Polewę przetrzyj przez drobne sitko i odstaw do wystudzenia do temperatury 30-35 stopni Celsjusza, a następnie polej nią przygotowany deser, np. monoporcję.
Polewę lustrzaną możesz przelać do miseczki i schłodzić w lodówce do kolejnego dnia. Przed wylaniem na deser podgrzej w kąpieli wodnej lub mikrofali, ale nie dopuszczaj do zagotowania.