Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 25460
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 198
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 420
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 609
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 25460
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 198
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 420
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 609
Składniki
Biszkopt; Do miski wsypujemy cukier , wybijamy jajka i dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego. Ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku, proszek do pieczenia oraz ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Forma 24x32 lub większa. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160stopni (z termoobiegiem) na 20 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto w piekarniku.
Mleczko; Zagotować 600 ml.wody i rozrobić w niej galaretki <można podzielić wodę na dwie części i zrobić dwa różne kolory>. Poczekać aż galaretka będzie już tężała. Następnie wlać do wysokiej miski 400ml mocno zimnego mleka <można podzielić na dwie części, aby wyszły 2 różne kolory mleczka> i wsypać bitą śmietanę w proszku. Ubijać 4 - 5 minut. Następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć ubite mleczko. Następnie wstawić do lodówki.
Galaretka; 2 galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Pozostawić do czasu aż będzie tężeć. Następnie musimy przygotować ulubione owoce ja dodałam pomarańcze sycylijskie, ale mogą to być maliny, truskawki, banan, wiśnie, itd... Wyciągamy ciasto z lodówki. Na mleczku układamy owoce, po czym zalewamy je tężejącą galaretką. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.