Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka i puszysta pianka oblana czekoladą.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118358
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8486
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2242
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1590
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118358
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8486
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2242
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1590
Składniki
Do 1/3 szklanki zimnej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy to i odstawiamy na 5-10 minut.
Do garnka wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy, wlewamy śmietanę oraz serek homogenizowany. Stawiamy go na mały ogień i podgrzewamy, ciągle mieszając. Do masy dolewamy żelatynę i gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając.
Masę przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Po tym czasie kroimy masę na prostokąty bądź inne wybrane kształty.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, zdejmujemy ją z ognia i odczekujemy chwilę, aby lekko przestygła. W rozpuszczonej czekoladzie obtaczamy każdy kawałek ptasiego mleczka i odkładamy go na talerz (najlepiej wyścielony papierem do pieczenia), i wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut, aby zastygła polewa.