Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptasie mleczko z galaretką to efektowny, a jednocześnie dość prosty deser, który podbije podniebienia wszystkich. Całość wręcz rozpływa się w ustach.
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 110
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 70
Przepis na zdrowe pieczone pulpeciki, które zrobiłam z myślą o sobie i niemow...
Odsłon: 110
Idealne danie sezonowe, czyli sałatka ze szparagów i truskawek, jest soczysta...
Odsłon: 70
Składniki
Przygotuj galaretkę. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i dobrze wymieszaj. Zostaw do lekkiego przestudzenia.
Naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 20x20 cm wysmaruj dobrze masłem. Połowę galaretki wylej do naczynia, by utworzyła cienką warstwę na spodzie. Wstaw naczynie do lodówki lub zamrażalnika.
Pozostałą galaretkę pozostaw w temperaturze pokojowej lub lekkim cieple.
Przygotuj ptasie mleczko. Śmietankę ubij na sztywno. W małym rondelku wymieszaj żelatynę z mlekiem, cały czas podgrzewając. Zdejmij, kiedy mieszanina zacznie parować. Nie zagotowuj.
W misce utrzyj cukier ze śmietaną 18% i ubitą wcześniej śmietanką 36%.
Mieszając na średniej prędkości, powoli wlewaj ciepłą mieszankę mleczną do śmietanowej, aż do połączenia składników.
Gotowe ptasie mleczko wylej na zastygniętą już warstwę galaretki znajdującą się w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch wylej pozostałą galaretkę, jeśli ta już się schłodziła i zaczęła dochodzić do punktu tężenia. Jeśli jest jeszcze zbyt ciepła, odstaw ją jeszcze na chwilę, a naczynie żaroodporne wstaw na ten czas do lodówki.
Po wylaniu wierzchniej warstwy galaretki, wstaw całość do lodówki na 2-4 godziny lub do momentu całkowitego stężenia.
Ptasie mleczko z galaretką wyjmij i pokrój w kostkę o boku 3x3 cm. Delikatnie obtocz je w wiórkach kokosowych i podawaj na zimno.