Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś polecam ptysie z kremem tiramisu, bardzo smaczne. Można zamiast kremu tiramisu zrobić krem z bitej śmietany z cukrem pudrem.
garnek, mikser, piekarnik, miska, worek cukierniczy z tylką,
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1405
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1337
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1405
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1337
Składniki
Zagotowujemy wodę z tłuszczem, dodajemy mąkę. Grzejemy na małym ogniu (około 1 minuty) energicznie rozcierając masę. Masę studzimy i przekładamy do misy miksera. Do ostudzonej masy dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy kolejno jajka i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Zmiksowaną masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ptysie.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza 6 minut, do zarumienienia ptysiów, następnie kolejne 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pierwsze 15-20 minuty nie otwierać drzwi piekarnika!.
Po skończeniu pieczenia wyjmujemy ptysie z piekarnika, studzimy, kroimy, wzdłuż na pół, napełniamy kremem i składamy.
Tak zrobione ptysie posypujemy cukrem pudrem. Robimy krem według instrukcji jaka jest na opakowaniu. Smacznego !!!