Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie to przysmak, który ma wielu amatorów. W wersji mini stanowią świetną przekąskę na karnawałową imprezę, podczas której nikt nie ma chęci na długie zasiadanie przy stole. Maleńkie słodkości na jeden kęs sprawdzają się lepiej niż ciasta i torty. Poniżej znajdziesz przepis na ptysie karnawałowe z bitą śmietaną. Możesz też przygotować ich wytrawny wariant, np. z pastą rybną – będą ciekawą alternatywą dla kanapek i koreczków!
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666300
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 108
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 582
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5764
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 985
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666300
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 108
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 582
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5764
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 985
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Zagotuj w garnku wodę i rozpuść w niej masło. Zdejmij garnek z palnika i dodaj do niego mąkę. Zmiksuj składniki na gładkie ciasto (powinno odchodzić bez trudu od ścianek garnka). Przestudź chwilę, dodaj rozkłócone jajka i ponownie zmiksuj. Przełóż uzyskaną masę do rękawa cukierniczego o grubej końcówce.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Wyciśnij na nią niewielkie porcje ciasta w kształcie kulek o średnicy 2-3 cm. Kulki muszą znajdować się w pewnej odległości od siebie, ponieważ ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C i wstaw blachę z ptysiami na jego środkowy poziom. Piecz przez około 20 minut – aż ptysie uzyskają złocisty kolor. Poczekaj, aż wystygną.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę „na sztywno”. Pod koniec dodaj cukier puder wymieszany z fixem do śmietany. Przekrój przestudzone ptysie na pół (nie do końca) i do każdego nałóż porcję śmietany. Lekko ściśnij tak nafaszerowane kulki i odstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz ptysie cukrem pudrem.