Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik na puszystym, ucieranym cieście, wypełniony cudownym, jabłkowym nadzieniem. Przygotowanie tego wypieku jest banalnie proste. Przepis na pulchny jabłecznik pochodzi z zeszytu babci Tereski i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22472
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14739
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4544
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43832
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 578
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 574
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22472
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14739
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4544
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43832
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 578
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 574
Składniki
Zaczynamy od nadzienia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy do garnka. Dodajemy cynamon. Owoce dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Do usmażonych jabłek wsypujemy galaretkę. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na puszystą pianę. W trakcie ubijania dodajemy po łyżce cukru, następnie żółtka. Mikser odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki mieszamy. Na koniec do ciasta dolewamy przestudzoną margarynę.
Prostokątną blaszkę o wymiarach około 24 x 34 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelewamy do formy. Spód ciasta podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra - dół) przez około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę z piekarnika. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie z jabłek, na górę wylewamy pozostałą część cista. Jabłecznik pieczemy przez kolejne 45-50 minut.
Upieczony jabłecznik studzimy na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!