Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik na puszystym, ucieranym cieście, wypełniony cudownym, jabłkowym nadzieniem. Przygotowanie tego wypieku jest banalnie proste. Przepis na pulchny jabłecznik pochodzi z zeszytu babci Tereski i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Składniki
Zaczynamy od nadzienia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy do garnka. Dodajemy cynamon. Owoce dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Do usmażonych jabłek wsypujemy galaretkę. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na puszystą pianę. W trakcie ubijania dodajemy po łyżce cukru, następnie żółtka. Mikser odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki mieszamy. Na koniec do ciasta dolewamy przestudzoną margarynę.
Prostokątną blaszkę o wymiarach około 24 x 34 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelewamy do formy. Spód ciasta podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra - dół) przez około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę z piekarnika. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie z jabłek, na górę wylewamy pozostałą część cista. Jabłecznik pieczemy przez kolejne 45-50 minut.
Upieczony jabłecznik studzimy na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!