Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Puszek siostry Anastazji to niezwykle efektowna i bardzo słodka propozycja do niedzielnej kawy czy na święta. Z pewnością podpasuje wszystkim łasuchom.
Forma o wymiarach 21x32 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118807
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8723
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3182
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2571
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118807
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8723
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3182
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2571
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Białka ubij na sztywną pianę. Na chwilę przed końcem ubijania dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką. Masę przelej do formy o wymiarach 21x32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180 st. piekarnika i piecz przez ok. 25 minut – do suchego patyczka.
Przygotuj masę migdałową. Wszystkie składniki z wyłączeniem płatków migdałowych włóż do garnka i podgrzej, uważając, by nie przywarły do dna. Kiedy masło się roztopi a składniki połączą, dodaj migdały. Zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 2-3 minuty. Zostaw do przestudzenia.
Przygotuj masy śmietankową i kakaową. Śmietankę i mascarpone możesz ubić dla obu rodzajów masy jednocześnie. Miksuj składniki na najwyższych obrotach do momentu zgęstnienia masy. Podziel ją na dwie połowy. Do pierwszej dodaj cukier, a do drugiej – cukier i kakao.
Na upieczony i wystudzony biszkopt nakładaj po kolei: masę kajmakową, masę migdałową, masę śmietanową, biszkopty, masę kakaową. Na wierzch posyp starte kawałki czekolady.