Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, jest puszysta i delikatna.
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 55
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 55
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Foremka o średnicy 20 cm , wysoka 7-8 cm .
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy szczyptę soli i rozbijamy mikserem. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier wanilinowy w trzech etapach. Miksujemy tak długo aż masa zrobi się puszysta i co najmniej podwoi swoją objętość. Delikatnie, pomału wlewamy olej i na koniec ekstrakt cytrynowy, sok oraz skórkę otartą z cytryny. Miksujemy krótko aż składniki się połączą.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie, na małych obrotach miksera łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami. Ciasto powinno być gładkie, gęste i lejące. Formę do pieczenia smarujemy obficie i dokładnie masłem, oprószamy bułką tartą. Przelewamy masę do formy.
Wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 40- 50 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem.
Puszysta babka cytrynowa gotowa!
Nasze rady:
Cytrynę przed otarciem skórki należy dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się wosków oraz substancji chemicznych, które mogą znajdować się na skórce. Dodatkowo, aby wzmocnić smak babki, dodajemy do niej odrobinę aromatu cytrynowego.
Do ciasta możemy użyć oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oleju ryżowego, czyli takiego, który nie posiada intensywnego smaku zmieniającego smak ciasta.
W babce cytrynowej na oleju najlepiej sprawdzi się połączenie mąki pszennej tortowej z mąką ziemniaczaną. Dodatek tej drugiej sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste.