Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta chmurka to ciasto idealne na każdą okazję. Wewnątrz kruchej tarty znajduje się rozpływający w ustach budyń waniliowy, zwieńczony bitą śmietaną i odrobiną karmelu. Mimo dość trudnego wyglądu, deser jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 97
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4455
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 97
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4455
Składniki
Przygotuj tartę. Wymieszaj mąkę, posiekane drobno masło i cukier puder. Utrzyj wszystko razem do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodaj wodę i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciastem wyłóż głęboką formę do tarty o średnicy 23 cm. Nakłuj spód wielokrotnie za pomocą widelca. Blaszkę wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto i wyłóż na wierzch folię spożywczą. Do blaszki wsyp suchą fasolę lub groch. Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Tartę piecz przez 20 minut. Po tym czasie usuń folię i fasolę. Piecz ciasto bez przykrycia przez kolejne 10 minut lub do ładnego zrumienienia.
Przygotuj warstwę budyniową. Mleko podgrzej do temperatury niewiele niższej niż temperatura wrzenia. W osobnej misce umieść żółtka, cukier i mąkę. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Wlej bardzo gorące mleko i wymieszaj. Przelej wszystko z powrotem do garnka. Mieszaninę zagotuj i gotuj przez ok. 2 minuty, do zgęstnienia. Dodaj wanilię. Przecedź budyń przez sito, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Lekko go przestudź, a następnie wylej na tartę. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, do całkowitego zastygnięcia budyniu.
Przygotuj warstwę śmietanową. Ubij śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotową bitą śmietanę rozsmaruj na zimnym już budyniu. Puszystą chmurkę podawaj po posypaniu posypką karmelową lub uprażonymi wiórkami kokosowymi.