Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:).
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4554
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 718
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 313
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14616
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4554
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 718
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 313
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14616
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Składniki
Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet 5-10 minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.
Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru. Polewamy nim babkę, posypujemy żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia.