Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto to jest bardzo łatwe do wykonania, praktycznie każdy może go zrobić, nie wymaga jakiejś specjalnej wiedzy ani umiejętności pieczenia ciast. Ciasto jest puszyste, wilgotne ( nie wysycha szybko ), lekko kwaskowate. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy trzymamy go przykryte folią .
Miska, łyżka, mała łyżeczka, sitko, waga kuchenna, ostry nóż, blacha do pieczenia (22x35 cm), papier do pieczenia, mała miska
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 61
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 99
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 127
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 101
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 61
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 99
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 127
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 101
Składniki
Do dużej miski wyłóż z kubeczka jogurt. Kubeczek dokładnie umyj i osusz, kubeczek ten posłuży nam jako miarka do składników. Kubeczkiem tym będziemy odmierzać mąkę , cukier i olej. Do miski wsyp wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąką , cukier wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią ( lub cukrem wanilinowym ), roztrzepane widelcem lub rózgą cukierniczą jajka oraz olej. Ja dodaję jeszcze szczyptę mielonej kurkumy, wtedy ciasto po upieczeniu ma piękny żółty kolor.
Wszystkie składniki wymieszaj w misce drewnianą łyżką ( nie mieszamy ich mikserem ) na jednolitą konsystencję . Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę ( 20 x 35 cm ) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wyrównujemy łyżką . Na ciasto układamy kawałki rabarbaru lekko je dociskając palcami.
Do mniejszej miski dodajemy składniki na kruszonkę i zagniatamy rękami, aż powstaną małe grudki. Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy w blaszce do wystygnięcia.
Po wystygnięciu wyjmujemy ciasto z blaszki, zdejmujemy papier i układamy na desce do ciast. Ciasto kroimy ostrym nożem na małe kawałki i podajemy na małych talerzykach.
Zamiast rabarbaru możemy użyć innych owoców np. truskawek, malin borówek wydrylowanych czereśni itp. Możemy także użyć mrożonych owoców lecz wtedy nie rozmrażamy ich przed ułożeniem na ciasto, tylko układamy zamrożone.
Życzę smacznego !