Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste pierniczki, które można zajadać tuż po upieczeniu. Nie wymagają leżakowania. Przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowują świeżość. Przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4450
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4450
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Składniki mieszamy.
Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Składniki mieszamy. Następnie wlewamy olej i śmietanę. Łączymy składniki. Na koniec dodajemy stopniowo suche produkty. Ciasto mieszamy łyżką. Następnie krótko wyrabiamy dłońmi.
Ciasto na pierniczki pozostawiamy w misce. Miskę przykrywamy folią spożywczą. Naczynie wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy pierniczki.
Pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Pierniczki pieczemy przez około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości pierniczków - większe będą potrzebowały więcej czasu).
Upieczone, puszyste pierniczki studzimy. Dodatkowo możemy je ozdobić lukrem lub ulubioną polewą i posypkami.