Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste pierniczki, które można zajadać tuż po upieczeniu. Nie wymagają leżakowania. Przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowują świeżość. Przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Składniki mieszamy.
Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Składniki mieszamy. Następnie wlewamy olej i śmietanę. Łączymy składniki. Na koniec dodajemy stopniowo suche produkty. Ciasto mieszamy łyżką. Następnie krótko wyrabiamy dłońmi.
Ciasto na pierniczki pozostawiamy w misce. Miskę przykrywamy folią spożywczą. Naczynie wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy pierniczki.
Pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Pierniczki pieczemy przez około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości pierniczków - większe będą potrzebowały więcej czasu).
Upieczone, puszyste pierniczki studzimy. Dodatkowo możemy je ozdobić lukrem lub ulubioną polewą i posypkami.