Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki o bardzo wyrazistym smaku malin. Smak malin dodatkowo podkreśla imbir i kardamon.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 73
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 119
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 70
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 164
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 46
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 73
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 119
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 70
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 164
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 46
Składniki
Do dzieży robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników na ciasto o temperaturze pokojowej. Końcówką hak wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy kulę przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia (około 1 godzina).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość - wyrabiamy ręką , formujemy kulę, przykrywamy i pozostawiamy na pół godziny. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, wykładamy na stolnicę, przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładamy na silnie rozgrzany smalec, w płytkim i szerokim garnku, by swobodnie, nie stykając się, pływały w tłuszczu. Gdy pączki od dołu się zrumienią obracamy je i smażymy z drugiej strony. Drewnianą wykałaczką sprawdzamy czy są usmażone (wykałaczka powinna być sucha). Usmażone wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych
Usmażone pączki nadziewamy dżemem za pomocą szprycy cukierniczej.
Przygotowanie polewy: cukier puder ucieramy z sokiem, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Gęstość lukru regulujemy dosypując cukru pudru lub dolewając soku w zależności od potrzeby. Ciepłe pączki maczamy z jednej strony w lukrze i układamy na kratce kuchennej do obcieknięcia.