Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki o bardzo wyrazistym smaku malin. Smak malin dodatkowo podkreśla imbir i kardamon.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 226
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1350
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8874
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 226
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1350
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8874
Składniki
Do dzieży robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników na ciasto o temperaturze pokojowej. Końcówką hak wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy kulę przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia (około 1 godzina).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość - wyrabiamy ręką , formujemy kulę, przykrywamy i pozostawiamy na pół godziny. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, wykładamy na stolnicę, przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładamy na silnie rozgrzany smalec, w płytkim i szerokim garnku, by swobodnie, nie stykając się, pływały w tłuszczu. Gdy pączki od dołu się zrumienią obracamy je i smażymy z drugiej strony. Drewnianą wykałaczką sprawdzamy czy są usmażone (wykałaczka powinna być sucha). Usmażone wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych
Usmażone pączki nadziewamy dżemem za pomocą szprycy cukierniczej.
Przygotowanie polewy: cukier puder ucieramy z sokiem, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Gęstość lukru regulujemy dosypując cukru pudru lub dolewając soku w zależności od potrzeby. Ciepłe pączki maczamy z jednej strony w lukrze i układamy na kratce kuchennej do obcieknięcia.