Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i przepyszne ciasto, idealne do kawy. Przepis dostałam od mamy, smakuje obłędnie :)
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 146
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31329
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 422
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 146
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31329
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 422
Składniki
Białka z 6 jaj ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i miksujemy aż połączy się z białkami. Kolejno dodajemy żółtka - po 1, cały czas mieszając. Po dodaniu ostatniego żółtka miksujemy całość ok 5 minut.
W drugum naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do jajek zmiksowanych z cukrem i mieszamy łyżką lub drewnianą szpatułką.
Tak przygotowaną masę biszkoptową przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut i po upieczeniu studzimy.
KREM: Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy krem. Do wysokiego naczynia wlewamy 3/4 szklanki meka i rozrabiamy w nim budynie, dodajemy również 2 żółtka, wszystko starannie mieszamy. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy rozmieszaną zawiesinę budyniową. Cały czas mieszamy czekając aż się zagatuje, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ucieramy masło i dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Ucieramy do momentu, aż pozbędziemy się grudek.
Wystudzony biszkopt przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe biszkopty. Na pierwszy biszkopt wylewamy krem budyniowy, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posypujemy gorzkim kakao.
Smacznego :)