Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pychotka kusi wyglądem i smakiem. To połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy, budyniowego kremu oraz przełamującego słodycz dżemu porzeczkowego. Po prostu pychotka!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10663
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4790
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9089
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1342
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10663
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4790
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9089
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1342
Składniki
Przesiej mąkę na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Dodaj cukier waniliowy, cukier puder oraz zimne masło. Posiekaj nożem, wbij żółtka i zagnieć ciasto. Następnie podziel je na dwie, równe części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Do dużej miski wlej białka i ubij na dużych obrotach z cukrem pudrem, na koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Wyjmij kruche ciasta z lodówki, rozwałkuj i przełóż do foremek (25 × 33 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Każde ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż masę bezową i posyp posiekanymi orzechami. Każdy z placków upiecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 15-20 minut. Możesz wstawić dwie blachy jednocześnie, jeśli funkcje piekarnika na to pozwalają. Po upieczeniu wystudź placki.
W ok. 100 ml mleka rozmieszaj mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej jajeczną masę na gorąco mleko i mieszaj do uzyskania budyniu. Zdejmij garnek z ognia i przykryj go talerzykiem lub zawiń folią spożywczą. Gdy masa jest już zimna, utrzyj miękkie masło i stopniowo dodawaj budyń. Jeśli masa jest zbyt słodka, możesz dodać odrobinę soku z cytryny. Wyłóż masę na pierwszy, upieczony placek, wyrównaj i przykryj drugim plackiem. Wstaw pychotkę do lodówki i podawaj po godzinie, gdy ciasto będzie dobrze schłodzone.