Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Co roku zajmuje miejsce na stole pośród baranka żuru i mazurków. Przepis na pyszną babkę - zebrę dostałam od mamy. Ciasto jest wilgotne, miękkie oraz bardzo apetyczne i w dodatku cieszy oko :) Fale kakaowo waniliowe pięknie się prezentują. Babka z tego przepisu sama w sobie jest już dekoracją wielkanocnego stołu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10317
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5946
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5299
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12758
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4521
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10317
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5946
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5299
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12758
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4521
Składniki
Jajka oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli - pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia . Bo piany z białek dodajemy żółtka, olej i wodę, delikatnie mieszamy . Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Do brytfanki kładziemy ciasto na przemian -po dwie łyżki ciemnego ciasta i dwie łyżki jasnego . Pieczemy w nagrzanym piekarniku - temperatura 180 stopni - przez ok 45 minut , przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Smacznego!