Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś naszło mnie na pieczenie a ze miałam nie za dużo szpinaku mrożonego więc wymyśliłam sobie babkę, bardzo szybka w wykonaniu a już nie powiem jak szybko zniknęła został tylko malutki kawałek. Ale to chyba o czymś świadczy kiedy tak szybko zniknęła. Podejrzewam że będziecie bardzo zainteresowani tym przepisem.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15737
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 419
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15737
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 419
Składniki
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę.
Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać obie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz mleko i olej. I również całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z resztą składników. Zmiksowane ciasto podzielić na dwie równe części.
Jedną połowę ciasta zostawiamy czystą zaś do drugiej dodajemy wcześniej odmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Dokładnie zmiksować do połączenia się ciasta ze szpinakiem.
Do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułka tartą wylać całe białe ciasto, na białe ciasto przez środek wylać ciasto ze szpinakiem. Końcówką łyżki przez całość zaczynając od góry aż do końca zrobić tak zwane esy - floresy.
Na zrobione esy - floresy ułożyć pokrojone w plasterki truskawki ( można dać więcej ja dałam tyle ile syn nie zdążył zjeść ). Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka.
Gdy ciasto już się upiecze wyjąć z piekarnika i ostudzić, jak już ostygnie z najbardziej gorącego wyjąć je razem z papierem na ręcznik papierowy, posypać cukrem pudrem, odjąć papier. Wystudzone całkowicie przekroić sprawdzając czy dobrze wyszło.
Ciasto sama sobie wymyśliłam i wyszło mi idealne za pierwszym razem, myślę że wam również powinno się udać nie jest w nim nic skomplikowanego wystarczy dobrze trzymać się przepisu. Wystudzone ciasto pokroić w dowolne kawałki na talerz.
Taka babka idealnie nadaje się do poobiedniej kawy lub nawet dla spodziewających się gości. Rodzinka również będzie zachwycona. A w tajemnicy wam powiem że to dobry pomysł na przemycenie szpinaku jeśli ktoś w rodzinie nie lubi u mnie się sprawdziło.