Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na klasyczną szarlotkę, ale ze względu na cukrzycę nie możesz znaleźć właściwego przepisu? Oto świetny pomysł na szarlotkę dla cukrzyka. Ciasto robi się szybko, a użyte składniki nie powodują szybkiego wzrostu glukozy we krwi. To świetny deser dla diabetyków, wypróbuj!
Tortownica o średnicy 26 cm
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10372
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10372
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5310
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Składniki
Na początku do większego naczynia wrzuć pokrojone masło, mąkę pszenną razową, ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały. Zmiksuj na kruszonkę.
Przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. 3/4 przygotowanej masy wyłóż na tortownicę i nieco wyrównaj, posyp płatkami migdałowymi i oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną (pamiętaj, że im mniej, tym lepiej, bo mąka ziemniaczana ma wysoki indeks glikemiczny!).
Obierz jabłka, pokrój je w plasterki i rozłóż równo na cieście. Posyp pozostałą częścią kruszonki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz ok. 50-60 minut. Ciasto wychodzi zarumienione. Szarlotkę dla cukrzyków możesz podać posypaną płatkami migdałów. Smacznego!