Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami. Ciasto to bardzo często gości na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest pyszne, aromatyczne i nie trudne w wykonaniu. Składa się ono z cienkiego biszkopta, kremu kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9286
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1953
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3978
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 459
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 249
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 309
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9286
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1953
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3978
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 459
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 249
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 309
Składniki
BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią spożywczą i dopiero wtedy dać biszkopt i kremy.
KREM 700ml mleka wlewamy do garnka i właczamy gaz. W 200ml mieszamy budynie, mąkę oraz cukier. Całość wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu. Studzimy.
Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo Powstały krem dzielimy w proporcji 2:1
KREM Z ORZECHAMI Do większej części dodajemy posiekane migdały, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (z czekolady odkładamy 2 kostki do starcia na ciasto) i kakao. Całość miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny, ok 1 łyżeczkę lub 1,5 łyżeczki.
Krem z orzechami, migdałami i czekoladą wykładamy na biszkopt, wyrównujemy.
KREM CYTRYNOWY Do drugiej, mniejszej części kremu dodajemy olejek cytrynowy-tak by był wyczuwalny około 1-1,5 łyżeczki oraz sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Masę wykładamy na krem z orzechami, delikatnie wyrównujemy, ciasto posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto pięknie się kroi, jest pyszne i zachwyci każdego.