Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami. Ciasto to bardzo często gości na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest pyszne, aromatyczne i nie trudne w wykonaniu. Składa się ono z cienkiego biszkopta, kremu kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 880
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 382
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 139
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 880
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 382
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 139
Składniki
BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią spożywczą i dopiero wtedy dać biszkopt i kremy.
KREM 700ml mleka wlewamy do garnka i właczamy gaz. W 200ml mieszamy budynie, mąkę oraz cukier. Całość wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu. Studzimy.
Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo Powstały krem dzielimy w proporcji 2:1
KREM Z ORZECHAMI Do większej części dodajemy posiekane migdały, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (z czekolady odkładamy 2 kostki do starcia na ciasto) i kakao. Całość miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny, ok 1 łyżeczkę lub 1,5 łyżeczki.
Krem z orzechami, migdałami i czekoladą wykładamy na biszkopt, wyrównujemy.
KREM CYTRYNOWY Do drugiej, mniejszej części kremu dodajemy olejek cytrynowy-tak by był wyczuwalny około 1-1,5 łyżeczki oraz sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Masę wykładamy na krem z orzechami, delikatnie wyrównujemy, ciasto posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto pięknie się kroi, jest pyszne i zachwyci każdego.