Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 223
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 235
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 557
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 160
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 223
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 235
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 557
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 160
Składniki
Drożdże z jedną łyżeczką cukru i mąki rozpuścić w ciepłym mleku, następnie roztwór odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do czasu aż lekko wyrośnie. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, wlać rozczyn, dodać jajka składniki wymieszać łyżką. Ciasto zacząć wyrabiać ręcznie, wlewać roztopione masło i wyrabiać do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk, w razie konieczności dodać trochę mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 2 godziny do wyrośnięcia. Do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło, wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać. Truskawki umyć, przekroić na pół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyłożyć do blachy i delikatnie rozłożyć na całej długości, na ciasto ułożyć owoce i rozsypać na wierzch kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 200st C przez 40 minut aż uzyska ładny złoty kolor.