Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt z kremem kokosowym i słodką, chrupiącą kokosową posypką. Dla przełamania smaku, przekładany kwaśnym dżemem. To wersja na mniejsze ciasto - na pół blachy.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2548
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421680
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2139
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2548
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421680
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2139
Składniki
Biszkopt - blacha 25x35cm. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy. Dodajemy przesiane mąki i cukier. Dokładanie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Odstawiamy do ostudzeni.
Krem. Czekoladę białą dzielimy na kostki. Podgrzewamy w garnuszku lub w mikrofali, aż się rozpuści. Czekolada nie powinna być zbyt ciepła. Zimną śmietankę łączymy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy rozpoczynając od małych obrotów. Zwiększamy obroty do najwyższych i miksujemy, aż krem będzie gęsty i gładki. Dodajemy białą czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Kokosowa posypka. Na patelni podgrzewamy masło z cukrem, aż się rozpuści. Dodajemy wiórki kokosowe i smażymy często mieszając. Wiórki powinny nabrać złotego koloru.
Przygotowujemy nasączenie - mieszamy przegotowaną wodę z rumem. Ciasto dzielimy na pół (tak, aby powstały 2 blaty wielkości połowy blachy). Jeden blat nasączamy połową nasączenia. Smarujemy połową dżemu. Układamy połowę kremu, na to warstwę herbatników, pozostały dżem, połowę pozostałego kremu. Na kremie układamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy. Na górze układamy pozostały krem i posypujemy kokosową posypką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto podajemy schłodzone.