Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, które powstało z tęsknoty za latem. Krem do tego tortu opiera się na słoiczku dżemu jagodowego, bitej śmietanie i mascarpone.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 101
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2748
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 811
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 1015
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 101
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2748
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 811
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 1015
Składniki
Blaty: Przygotuj formę na ciasto (jeśli masz więcej w takim samym rozmiarze będzie szybciej, ale nie jest to konieczne). Wysmaruj ją masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 165 – 170 stopni. W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem i jajkami aż masa będzie puszysta. Dodaj śmietanę i wanilię. Następnie przesiej do masy suche składniki, przygotowane wcześniej i dolej mleko. Wszystko wymieszaj, tylko do połączenia składników. Ciasto podziel na trzy części, piecz każdy blat przez 27-30 minut. Wyjmij z piekarnika, chwilę przestudź, następnie szybkim ruchem odseparuj ciasto od formy za pomocą ostrego cienkiego noża. Zdejmij obręcz i wystudź ciasto na kratce. Z każdym blatem postępuj podobnie.
Krem jagodowy: Żelatynę namocz w zimnej wodzie, gdy spęcznieje podgrzej do jej rozpuszczenia, a następnie wystudź. Dżem jagodowy wymieszaj dokładnie z mascarpone. Śmietankę ubij na wysokich obrotach za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, a następnie masę jagodową i przestudzoną żelatynę (jeszcze płynną). Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Nakładaj od razu na blaty ciasta.
Krem zewnętrzny: Śmietanę ubij z mascarpone na wysokich obrotach miksera, za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dosypuj cukier i wszystko jeszcze zmiksuj przez chwilę.
Całość: Pierwszy blat ułóż na paterze, załóż obręcz tortownicy, rozsmaruj połowę kremu jagodowego, połóż drugi blat, rozsmaruj kolejną porcję kremu i przykryj ostatnim blatem. Schłódź 40 – 60 minut, następnie zdejmij obręcz i pokryj boki oraz wierzch ciasta, równą warstwą bitej śmietany. Boki udekoruj wiórkami lub płatkami kokosowymi, a na wierzchu ułóż wiórki z czekolady*. Schłódź w lodówce przez 30-60 minut i podawaj Smacznego! * Wiórki z czekolady: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie rozsmaruj na gładkiej powierzchni (najlepiej na blaszce). Pozostaw do zastygnięcia. Gdy będzie zimna, za pomocą noża lub łopatki do sera zrób szerokie wiórki.