Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki biszkopt, puszysty krem z mascarpone i ryż ze słodkim kajmakiem - to genialne połączenie smaków i tekstur!
Tortownica 26cm
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15493
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4649
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 329
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2790
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5046
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15493
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4649
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 329
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2790
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5046
Składniki
Biszkopt: Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem. Dokładanie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej folią. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy. Przygotowujemy nasączenie - mieszamy przegotowaną ostudzoną wodę z brandy. Polewamy dokładnie biszkopt.
Krem: Mascarpone łączymy ze śmietanką i cukrem pudrem. Miksujemy, najpierw na małych obrotach, potem na coraz wyższych, aż krem będzie gęsty. Miksowanie powinno trwać kilka minut. Pod koniec miksowania dodajemy kajmak. Masę wykładamy na biszkopt.
Przygotowujemy warstwę z ryżem. Kajmak łączymy z ryżem preparowanym. Mieszamy, aż cały ryż będzie oblepiony. Wykładamy na ciasto i delikatnie rozprowadzamy po całości. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.