Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to pyszny przekładaniec z masa budyniową na gorąco, jabłkami, biszkoptami (można je pominąć, ja je dodałam, bo chciałam wykorzystać zalegającą mi paczkę biszkoptów),pianką śmietankową oraz chrupiąca bezą. Polecam serdecznie, ciasto jest wspaniałe
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1367
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4242
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1367
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4242
Składniki
BISZKOPT Białka ubijamy, do ubitych dodajemy stopniowo cukier-miksujemy. Zmniejszamy obroty dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia-delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczmy ok 20 minut studzimy.
MASA BUDYNIOWA NA GORĄCO Do garnka dajemy 750ml mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-podgrzewamy. W osobnym kubeczku miksujemy żółtka, resztę mleka, mąkę, budyń i wylewamy to na gotujące się mleko z masłem i cukrami-mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.Gorąca masę budyniową wykładamy na biszkopt-studzimy.
JABŁKA Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie prażymy do miękkości-do uprażonych jabłek dodajemy galaretkę cytrynową i łyżeczkę żelatyny-dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową ***ja na jabłkach ułożyłam okrągłe biszkopty, nie ma konieczności tego robić, można ten krok pominąć/
BEZA 4 białka ubijamy na sztywno, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier i miksujemy długo do jego rozpuszczania-masa ma być ciężka, błyszcząca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i wszystko miksujemy.Wkładamy do blaszki (tej samej co piekliśmy biszkopt, ja mam dwie takie blaszki ale jak macie jedną, to musicie upiec bezę wcześniej, przed składaniem ciasta) . Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszymy ją ok 70 minut. Studzimy i delikatnie ściągamy z papieru bo jest krucha.
PIANKA Żelatynę rozpuszczamy, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach chwilkę. Piankę przekładamy na ostudzone ciasto i od razu dajemy na nią bezę tak by się przykleiła. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.