Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to pyszny przekładaniec z masa budyniową na gorąco, jabłkami, biszkoptami (można je pominąć, ja je dodałam, bo chciałam wykorzystać zalegającą mi paczkę biszkoptów),pianką śmietankową oraz chrupiąca bezą. Polecam serdecznie, ciasto jest wspaniałe
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523
Składniki
BISZKOPT Białka ubijamy, do ubitych dodajemy stopniowo cukier-miksujemy. Zmniejszamy obroty dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia-delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczmy ok 20 minut studzimy.
MASA BUDYNIOWA NA GORĄCO Do garnka dajemy 750ml mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-podgrzewamy. W osobnym kubeczku miksujemy żółtka, resztę mleka, mąkę, budyń i wylewamy to na gotujące się mleko z masłem i cukrami-mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.Gorąca masę budyniową wykładamy na biszkopt-studzimy.
JABŁKA Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie prażymy do miękkości-do uprażonych jabłek dodajemy galaretkę cytrynową i łyżeczkę żelatyny-dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową ***ja na jabłkach ułożyłam okrągłe biszkopty, nie ma konieczności tego robić, można ten krok pominąć/
BEZA 4 białka ubijamy na sztywno, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier i miksujemy długo do jego rozpuszczania-masa ma być ciężka, błyszcząca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i wszystko miksujemy.Wkładamy do blaszki (tej samej co piekliśmy biszkopt, ja mam dwie takie blaszki ale jak macie jedną, to musicie upiec bezę wcześniej, przed składaniem ciasta) . Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszymy ją ok 70 minut. Studzimy i delikatnie ściągamy z papieru bo jest krucha.
PIANKA Żelatynę rozpuszczamy, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach chwilkę. Piankę przekładamy na ostudzone ciasto i od razu dajemy na nią bezę tak by się przykleiła. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.