Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki dubajskie to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich, bogatych smaków i orientalnej elegancji. Wypełnione aksamitnym kremem pistacjowym z ciastem kataifi i oblane gęstą czekoladową polewą. Całość dopełnia posypka z drobno siekanych pistacji, która dodaje im nie tylko smaku, ale i wyrafinowanego wyglądu. Użyłam gotowego smażonego ciasta kataifi (kadayif), jeśli masz surowe ciasto lub ciasto filo, to trzeba je wcześniej przesmażyć na maśle. Z poniższego przepisu wyszło 15 sztuk.
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 78
Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 119
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1408
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 929
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 78
Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 119
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1408
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 929
Składniki
Najpierw przygotować zaczyn, czyli do naczynia wlać lekko podgrzane mleko, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do miski lub misy robota, dodać żółtka, 2 łyżki cukru, zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać ciasto.
Po 2-3 minutach dodać mocny alkohol, a następnie roztopione wystudzone masło i dalej wyrabiać ciasto (łącznie ok. 10 minut).
Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5-2 cm i wykrawać kółka. Można również ciasto podzielić na 15-16 kawałków i każdy z nich zawijać w kulkę, którą należy spłaszczyć dłonią. Odłożyć je na ręcznik kuchenny do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, przykryć ściereczką.
Smalec rozgrzać w rondlu do temperatury ok. 170 stopni, nie może być bardzo gorący, bo pączki będą się palić i będą niedopieczone. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć na ręcznik papierowy.
Teraz przygotować masę pistacjową, czyli wymieszać w misce gotowe smażone ciasto kataifi z kremem pistacjowym. Krem można wcześniej delikatnie podgrzać, jeśli jest bardzo gęsty, wówczas masę łatwiej będzie wymieszać i nadziewać pączki. Jeśli używasz surowego ciasta kataifi lub ciasta filo, to trzeba je wcześniej przesmażyć na maśle.
Lekko wystudzone pączki naciąć nożykiem, masę pistacjową przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać pączki. Jeśli trudno je nadziewać rękawem, to można to zrobić łyżeczką lub masę pistacjową nadziewać pączki jeszcze przed wyrośnięciem i potem dopiero smażyć.
Teraz przyszedł czas na polewę czekoladową, czyli podgrzać w rondelku śmietanę, dodać kawałki czekolad, energicznie mieszać do powstania jednolitej masy. Zdjąć z palnika, trochę wystudzić.
Każdy pączek zamoczyć delikatnie w polewie czekoladowej, górę posypać rozdrobnionymi pistacjami i gotowe.
Pączki są pyszne, polecam nie tylko w Tłusty Czwartek :-) Smacznego :-)