Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbarotka to połączenie szarlotki z ciastem rabarbarowym. W tej wersji przepisu znajdują się jeszcze inne owoce sezonowe – truskawki. Całość cechuje się słodko-kwaśnym smakiem. Ciasto świetnie pasuje jako deser w sezonie letnim, szczególnie po schłodzeniu.
Blacha o wymiarach 20x30
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1301
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5828
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18460
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1301
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5828
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18460
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę i cukier wsyp do miski. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło. Ugnieć ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka i proszek do pieczenia. Ponownie zagnieć. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj 1-2 łyżeczki wody.
Ciasto podziel na dwie, równe części. Obie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Po upływie około 30 minut wyjmij jedną część. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Bardzo cienko wyklej ciastem spód blachy.
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 st. Celsjusza. Podpiecz ciasto przez ok. 20 minut. Wyjmij blachę i ostudź.
Przygotuj masę owocową. Rabarbar pokrój w kostkę, truskawki odszypułkuj i pokrój na ćwiartki. Jabłka obierz i oczyść z gniazd nasiennych, a następnie pokrój w ósemki lub kostkę.
Wszystkie owoce przełóż go garnka i postaw go na niewielkim ogniu. Dodaj cukier. Gotuj wszystko razem, aż masa owocowa stanie się gęsta. W miseczce rozrób ze sobą mąkę ziemniaczaną i łyżkę wody. Dodaj do masy owocowej i dokładnie wymieszaj. Zagotuj i natychmiast zdejmij z palnika. Owoce przestudź.
Podpieczone ciasto posyp cienką warstwą bułki tartej. Na to wyłóż masę owocową.
Drugą część ciasta, która do tej pory była w lodówce, rozwałkuj na grubość ok. 1-2 cm. Pokrój je na paseczki, które ułóż pod skosem, naprzemiennie, na wierzchu masy owocowej. W efekcie powinno powstać coś na kształt plecionki. Blachę ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez jeszcze ok. 45 minut. Rabarbarotka świetnie pasuje z lodami, posypana cukrem pudrem.