Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 738
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 555
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 149
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2497
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5547
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 738
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 555
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 149
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2497
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5547
Składniki
Mąkę przesiewamy, robimy w środku wgłębienie, wkruszamy tam drożdże i posypujemy cukrem. W rondelku lekko podgrzewamy mleko, wylewamy je na drożdże i rozcieramy. Po około 15 minutach jak już drożdże podrosną, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto (ma być ono klejące). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy(ciasto nakładamy 2 łyżkami, lekko je rozprowadzamy na oleju) do rumianego koloru.
Do cukru pudru dodajemy wodę i mieszamy. Gdy lukier będzie za rzadki dodajemy cukru pudry, zaś gdy za gęsty to odrobinę wody ;) Lukrujemy racuchy. Smacznego! ;)