Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajemnica tkwi w cieście oraz smażeniu :-) dzięki temu przepisowi napewno Ci sie udadzą :D WYCHODZĄ ZA KAŻDYM RAZEM !!!
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Składniki
Przygotowanie tzw. "zaczynu" : - nastaw piekarnik na 40-50 stopni :) - podgrzej mleko - ma być ciepłe ale nie gorące, - w połowie mleka rozpuść 40 g drożdży mieszając w misce z mlekiem, - dodaj 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru - ponownie wymieszaj, - przykryj lnianą ściereczką i odstaw w cieple miejsce na 30 min (lub do nagrzanego piekarnika na 20 min), Miska (pojemnik) na zaczyn musi być odpowiednio większy gdyż zaczyn urośnie nam 2-3 razy w stosunku do swojej pierwotnej objętości :)
Przygotowanie ciasta : - do odpowiednio dużej miski przesiej 1/3 przygotowanej mąki, dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli a następnie wlej przygotowany zacier, - całość wymieszaj na jednolitą masę, - dodaj jajka (powinny mieć temperaturę pokojową - więc wcześniej wyjmij je z lodówki), - ponownie wymieszaj, - kolejno dodawaj pozostałą mąkę i mleko ciągle mieszając w celu uzyskania jednolitej masy bez grudek, - w trakcie mieszania dodaj spirytus (zapobiega nasiąkaniu tłuszczu w trakcie smażenia), Efekt finalny to jednolita masa o gęstej konsystencji - ciasto nie ścieka luźno po łyżce tylko odrywa się od łyżki całymi płatami.
Wyrastanie ciasta: - ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w cieple miejsce na 30 min (lub do nagrzanego piekarnika), - po 30 min delikatnie zamieszaj i ponownie odstaw na kolejne 15 min), Ciasto w trakcie wyrastania zwiększy objętość 2 - 3 razy (pamiętaj o odpowiednio dużej misce) !!!
Smażenie: - rozgrzej tłuszcz na patelni (dno powinno być zakryte na min 2-3 mm), - ciasto nakładaj dużą łyżką (1 łyżka = 1 porcja), każdorazowo maczając ją przed nabraniem ciasta w wodzie (wtedy ciasto łatwiej będzie się odrywać od łyżki), - smaż na delikatnym ogniu, żeby racuchy nie były surowe w środku, poza tym ciasto nałożone na patelnię musi mieć chwilę żeby jeszcze dodatkowo urosnąć w trakcie smażenia :) - racuchy nie mogą być za bardzo przypieczone :D - w trakcie smażenia nakłuwaj racuchy drewnianą wykałaczką - jeżeli nie ma na niej śladów ciasta racuch jest usmażony :) - przekładaj usmażone racuchy na talerz wyłożony papierem żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawanie racuchów: podawaj na ciepło a z czym poza dżemem i cukrem pudrem albo śmietaną pozostawiam Twojej inwencji kulinarnej :D S M A C Z N E G O !!!!! ps. napisz komentarz jak Ci smakowały :D