Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie witam i zapraszam tym razem na przepyszne ciasto z budyniem i truskawkami. Ciasto jest rewelacyjnie, bardzo smaczne i dodatkowo ładnie się prezentuje. Polecam upiec i życzę smacznego.
Ciasto upiekłam w foremce okrągłej o średnicy 24 centymetrów, ale można upiec w prostokątnej.
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 342
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 487
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1010
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1421
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 342
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 487
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1010
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1421
Składniki
Najpierw przygotuję budyń: Do rondelka wlewam około 250 mililitrów mleka, a pozostałe do miseczki do której dodaję budyń, cukier i dokładnie mieszam. Mleko w rondelku zagotowuję i dodaję do niego pozostałe mleko z budyniem, mieszając zagotowuję, tak żeby budyń zgęstniał. Do gorącego budyniu dodaje czekoladę, sok z cytryny i dokładnie mieszam, tak żeby czekolada się rozpuściła – budyń jest gotowy.
Przygotowanie ciasta: Do mąki dodaję, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i delikatnie mieszam. Następnie do miski przekładam masło, dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak żeby masło połączyło się z cukrem. Następnie dodaję po jednym jajku, miksuję i gdy połączy się z masłem, to dodaję następne i nadal miksuję. Dodaję stopniowo mąkę i gdy mąka połączy się z ciastem, dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję – ciasto jest gotowe. Ciasto przekłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Następnie na środek ciasta kładę ciepły budyń, budyń nakładam tak że pozostawiam dookoła około 2 centymetrów ciasta bez budyniu. A na koniec układam przekrojone na pół truskawki, które delikatnie wciskam.
Pieczenie: Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia. Ciasto z budyniem jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa