Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
świąteczne pierniczki nadziewane powidłami-milion razy lepsze jak te sklepowe.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 525
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75331
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1599
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 525
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75331
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1599
Składniki
Miód,przyprawę do piernika oraz masło podgrzewamy i mieszamy-chwilę studzimy.Do śmietany dodajemy sodę i mieszamy. Do miski dajemy mąkę,kakao Białko ubijamy z cukrem i dodajemy żółtka. Masę z żółtkami dodajemy do mąki-mieszamy,dodajemy śmietanę z sodą-mieszamy,dodajemy miód z przyprawą i zagniatamy ciasto. Jest ono trochę kleiste,można podsypać mąką ale nie dużo,bo po leżakowaniu zmieni konsystencję.
Ciasto dajemy do miski,okrywamy np folią i odstawiamy w zimne miejsce na kilkanaście godzin-moje stało 17 godzin. Następnego dnia ciasto wałkujemy, na połowie zaznaczamy sobie foremką ilość ciastek i dajemy powidła .przykrywamy drugą połową -dociskamy by się skleiło i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut.
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną przygotowujemy lukier
Ostudzone pierniczki oblewamy czekoladą lub lukrem. Zostawiamy do wyschnięcia i przechowujemy w puszce.