Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
świąteczne pierniczki nadziewane powidłami-milion razy lepsze jak te sklepowe.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 95
Gdy tylko mąż przyniesie z ogrodu ten wiosenny rarytas, zawsze zmajstruję coś...
Odsłon: 18
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 111
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 3785
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 423
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 295
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 95
Gdy tylko mąż przyniesie z ogrodu ten wiosenny rarytas, zawsze zmajstruję coś...
Odsłon: 18
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 111
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 3785
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 423
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 295
Składniki
Miód,przyprawę do piernika oraz masło podgrzewamy i mieszamy-chwilę studzimy.Do śmietany dodajemy sodę i mieszamy. Do miski dajemy mąkę,kakao Białko ubijamy z cukrem i dodajemy żółtka. Masę z żółtkami dodajemy do mąki-mieszamy,dodajemy śmietanę z sodą-mieszamy,dodajemy miód z przyprawą i zagniatamy ciasto. Jest ono trochę kleiste,można podsypać mąką ale nie dużo,bo po leżakowaniu zmieni konsystencję.
Ciasto dajemy do miski,okrywamy np folią i odstawiamy w zimne miejsce na kilkanaście godzin-moje stało 17 godzin. Następnego dnia ciasto wałkujemy, na połowie zaznaczamy sobie foremką ilość ciastek i dajemy powidła .przykrywamy drugą połową -dociskamy by się skleiło i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut.
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną przygotowujemy lukier
Ostudzone pierniczki oblewamy czekoladą lub lukrem. Zostawiamy do wyschnięcia i przechowujemy w puszce.