Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne migdałowe ciasto z kajmakową polewą. Porcja rodzinna.
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 150
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 269
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1321645
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 131
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 150
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 269
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1321645
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 131
Składniki
Kruche migdałowe ciasto. Mąkę mieszamy z migdałami i pudrem. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, sól i zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki ma minimum godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3/4 cm i rozkładamy na blaszce kształt jajka. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobiegu i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C. Ciasto powinno być bardzo blade, nie trzymamy go w piekarniku do momentu zbrązowienia.
Margarynę ucieramy z cukrem przy pomocy robota kuchennego do momentu, aż stanie się puszysta. Dalej ucierając dodajemy jajko. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę pszenną i zmielone wcześniej migdały. Całość ucieramy jeszcze krótką chwilę . Na brzegi podpieczonego wcześniej blatu ciasta wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki . Ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzany do temperatury 180°C na ok. 15 minut. Pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy Podgrzewamy kajmak i jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta.
Dekorujemy.