Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne migdałowe ciasto z kajmakową polewą. Porcja rodzinna.
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4925
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4925
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 161
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Składniki
Kruche migdałowe ciasto. Mąkę mieszamy z migdałami i pudrem. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, sól i zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki ma minimum godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3/4 cm i rozkładamy na blaszce kształt jajka. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobiegu i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C. Ciasto powinno być bardzo blade, nie trzymamy go w piekarniku do momentu zbrązowienia.
Margarynę ucieramy z cukrem przy pomocy robota kuchennego do momentu, aż stanie się puszysta. Dalej ucierając dodajemy jajko. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę pszenną i zmielone wcześniej migdały. Całość ucieramy jeszcze krótką chwilę . Na brzegi podpieczonego wcześniej blatu ciasta wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki . Ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzany do temperatury 180°C na ok. 15 minut. Pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy Podgrzewamy kajmak i jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta.
Dekorujemy.