Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ulubione ciasto mojej mamy. Specjalistką i autorką jest jej koleżanka i to właśnie od niej pochodzi ten przepis. Tym razem nic w nim nie zmieniałam, bo deser ten jest naprawdę idealny w smaku i skradł podniebienia każdego, kto go próbował! Zachęcam do przygotowania ;)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8234
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1187
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10002
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4574
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 610
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8234
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1187
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10002
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4574
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 610
Składniki
40dkg rodzynek namoczyć na noc w 1 szkl wódki. Odsączyć na sicie. Alkoholem z rodzynek nasączyć obie części biszkoptu.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać cukier oraz żółtka. Na kniec dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170st C.
Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z osączonymi rodzynkami.
Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem, dodać budyń, kakao oraz wódkę. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nasączony spód biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć ½ masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch wyłożyć masę budyniową a na to wystudzoną masę rodzynkową.