Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogale drożdżowe robi się dość szybko, wyglądają smakowicie i tak też smakują. Są mięciutkie, pyszniutkie i proste w wykonaniu, Dobre na przekąskę, do kawy, na deser dla dzieci. Szybko się je robi i równie szybko znikają. Polecam!
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2246
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 417
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 835
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17335
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2246
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 417
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 835
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17335
Składniki
Gdy zaczyn rośnie przygotowujemy składniki na ciasto: do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, wlewamy rozpuszczone masło i podgrzane mleko oraz 2 żółtka. Dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia swojej objętości
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 2 części i każdą wałkujemy na dość duże koła ( ok 25 cm ). Koło przekrawamy na pół, każdą połówkę na pół i każdą ćwiartkę na pół. Z jednego koła powstanie nam 8 trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkącika umieszczamy łyżeczkę marmolady, a następnie zwijamy go tak, aby wąska końcówka znalazła się pod spodem. Całość formujemy na kształt rogala
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy, bo rogale urosną w czasie pieczenia. U mnie wszystkie 16 zmieściły się na jednej blaszce i w czasie pieczenia rosnąc nie nachodziły na siebie
Wierzch rogalików smarujemy delikatnie za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem ( zostało od żółtek użytych do ciasta ) i zostawiamy je na blaszce na ok 10 minut, aby nieco podrosły, po czym wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut
Upieczone rogaliki wyjmujemy z piekarnika i obsypujemy je cukrem pudrem