Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na imieniny mojego męża upiekłam rogaliki drożdżowe z dżemem. Krucho - drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem sprawdzą się na każdą okazję!
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 136
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 136
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Składniki
Szklanka = 250 ml Przygotować rozczyn: do większej miski pokruszyć lub wsypać drożdże. Dodać cukier, mąkę i wlać letnie mleko. Drożdże rozetrzeć z resztą składników, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przygotować ciasto: do misy miksera przesiać mąkę ze szczyptą soli. Dodać żółtka, wsypać cukier, wlać roztopione i ostudzone masło. Na koniec dodać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Misę z ciastem przenieś pod mikser i wyrabiać używając haka do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i jednolite. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść ciasto i odstawić do drugiego wyrastania na następne 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na cztery równe kawałki. Z każdego kawałka uformować kształtną kulkę. Jeden kawałek ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na koło o średnicy 32 cm. Rozwałkowany placek podzielić na 8 trójkątów. W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta umieścić łyżeczkę nadzienia. Rogaliki zwijać od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. Po zawinięciu oba końce rogalika zbliżyć do siebie a cienką końcówkę podwinąć pod spód rogalika. Te same czynności powtórzyć dla trzech pozostałych kulek ciasta.
Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogaliki będą błyszczały po upieczeniu. Blachę z rogalikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na środkową półkę w piekarniku i piec około 20 minut. Rogaliki ostudzić, następnie można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Smacznego!