Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki ze słodkim nadzieniem z marmolady to idealny dodatek do weekendowej kawy. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na wyśmienite rogaliki krucho-drożdżowe.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 86
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 72
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 86
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 72
Składniki
Przygotuj zaczyn z drożdży: w misce umieść śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową), dodaj cukier oraz suche drożdże. Wymieszaj dokładnie aż do uzyskania jednolitej masy, przykryj bawełnianym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 20-30 minut).
W dużej misce umieść mąkę, miękkie masło oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj całość mikserem z hakami przez kilka minut. Gdy uzyskasz jednolitą i nieco kruchą masę, uformuj ją w kulkę i zawiń w folię spożywczą (luźno, gdyż ciasto będzie rosnąć). Zawinięte ciasto włóż do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła. Tak rozwałkowane ciasto podziel na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt (w szerszym miejscu, ale nie przy samym brzegu) połóż wybrany przez siebie dodatek (np. marmoladę, dżem, czekoladę, czy jabłko). Każdy trójkąt zawijaj od szerszej strony aż do końca (pamiętaj, że końcówka musi znaleźć się pod spodem rogalika).
Tak zwinięte rogaliki krucho-drożdżowe układaj na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut. Przestudzone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą czekoladową. Trzeba jednak przyznać, że bez tych dodatków też smakują wyśmienicie!