Pyszne rogaliki ze słodkim nadzieniem z marmolady to idealny dodatek do weekendowej kawy. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na wyśmienite rogaliki krucho-drożdżowe.
Rogaliki krucho-drożdżowe siostry Anastazji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 200 g masła
- 180 g śmietany 18%
- 14 g suchych drożdży
- 30 g cukru pudru
Na nadzienie:
- ulubiona marmolada lub dżem
- czekolada
- kawałki jabłka
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 200 g masła
- 180 g śmietany 18%
- 14 g suchych drożdży
- 30 g cukru pudru
Na nadzienie:
- ulubiona marmolada lub dżem
- czekolada
- kawałki jabłka

Etapy przygotowania
Przygotuj zaczyn z drożdży: w misce umieść śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową), dodaj cukier oraz suche drożdże. Wymieszaj dokładnie aż do uzyskania jednolitej masy, przykryj bawełnianym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 20-30 minut).
W dużej misce umieść mąkę, miękkie masło oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj całość mikserem z hakami przez kilka minut. Gdy uzyskasz jednolitą i nieco kruchą masę, uformuj ją w kulkę i zawiń w folię spożywczą (luźno, gdyż ciasto będzie rosnąć). Zawinięte ciasto włóż do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła. Tak rozwałkowane ciasto podziel na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt (w szerszym miejscu, ale nie przy samym brzegu) połóż wybrany przez siebie dodatek (np. marmoladę, dżem, czekoladę, czy jabłko). Każdy trójkąt zawijaj od szerszej strony aż do końca (pamiętaj, że końcówka musi znaleźć się pod spodem rogalika).
Tak zwinięte rogaliki krucho-drożdżowe układaj na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut. Przestudzone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą czekoladową. Trzeba jednak przyznać, że bez tych dodatków też smakują wyśmienicie!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 117

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
- Impreza
- Do pracy
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 112

Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Pomidorowa
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Ciasta
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 80

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 638
Ostatnio komentowane przepisy
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 117

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
- Impreza
- Do pracy
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 112

Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Pomidorowa
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Ciasta
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 80

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 638



Składniki
- 500 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 200 g masła
- 180 g śmietany 18%
- 14 g suchych drożdży
- 30 g cukru pudru
- ulubiona marmolada lub dżem
- czekolada
- kawałki jabłka
Przygotuj zaczyn z drożdży: w misce umieść śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową), dodaj cukier oraz suche drożdże. Wymieszaj dokładnie aż do uzyskania jednolitej masy, przykryj bawełnianym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 20-30 minut).
W dużej misce umieść mąkę, miękkie masło oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj całość mikserem z hakami przez kilka minut. Gdy uzyskasz jednolitą i nieco kruchą masę, uformuj ją w kulkę i zawiń w folię spożywczą (luźno, gdyż ciasto będzie rosnąć). Zawinięte ciasto włóż do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła. Tak rozwałkowane ciasto podziel na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt (w szerszym miejscu, ale nie przy samym brzegu) połóż wybrany przez siebie dodatek (np. marmoladę, dżem, czekoladę, czy jabłko). Każdy trójkąt zawijaj od szerszej strony aż do końca (pamiętaj, że końcówka musi znaleźć się pod spodem rogalika).
Tak zwinięte rogaliki krucho-drożdżowe układaj na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut. Przestudzone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą czekoladową. Trzeba jednak przyznać, że bez tych dodatków też smakują wyśmienicie!