Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche rogaliki nadziewane masą migdałową są oryginalne, pięknie się prezentują i przepysznie smakują. Na pewno będą ozdobą świątecznego stołu.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 659
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 264
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3120
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4042
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 824
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 659
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 264
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3120
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4042
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 824
Składniki
Masa migdałowa Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło, cukier puder, pokruszone herbatniki, mleko w proszku, zmielone migdały i aromat. Wszystko razem dokładnie wymieszać (do masy można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia).
Masę podzielić na 2 części, jedną część wymieszać z kakao, drugą pozostawić jasną.
Ciasto jasne: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtko, puree z dyni, zmielone orzechy i cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto ciemne: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę, cukier puder, połączyć i zagnieść ciasto. Oba kolory ciasta oddzielnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5-2 mm, wyciąć kółka o średnicy 9-10 cm. W połowie krążków ostrym nożem zrobić nacięcia. Na drugiej połowie krążków bez nacięcia ułożyć porcje przygotowanej masy (na jasnym krążku włożyć porcję ciemnej masy a na ciemnym jasnej)
Masę na pełnym krążku owinąć ciastem i dokładnie zlepić. Położyć na naciętym krążku, zawinąć ciastem, zlepić, ułożyć częścią sklejoną do dołu, uformować rogalik.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym mlekiem i cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.