Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki z białym makiem. Prosty sprawdzony przepis z gwarancją że wyjdzie :)
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326495
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12094
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16897
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5528
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326495
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12094
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16897
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5528
Składniki
Do mąki wkruszyć świeże drożdże. Dodać mleko, cukry, roztrzepane jajka i miękką margarynę. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie lub hakiem.
Ciasto włożyć na 2h do lodówki. Bez obaw-ręczę, że podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części. Rozwałkować na grubość ok. 0.5cm. Wyciąć trójkąty. Nałożyć nadzienie z białego maku Lub: mak, ser, marmolada, krem czekoladowy ( wedle uznania i możliwości ) - można również bez nadzienia obsypać tylko cukrem i cynamonem, bądź smażoną skórką z cytrusów. Każdy może nadziać czym chce.
Zawijamy rogale (z nacięciem lub nie). Do piekarnika góra dół 180° na ok. 25-30 min
wkładamy do piekarnika (góra-dół) nagrzanego do 180°, na 25-30 min :)
Po upieczeniu można obsypać pudrem, czekoladą lub polać lukrem Ciekawostka - jeśli pominiemy w składnikach cukier, a dodamy łyżeczkę soli, to możemy nadziać "na słono" np. Pieczarkami, mięsem, kapustą, jak kto woli.