Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancki deser, który bez wątpienia zrobi wrażenie na wszystkich członkach rodziny? W tym wypadku rolada bezowa z mascarpone sprawdzi się idealnie. Wbrew pozorom bardzo łatwo ją zrobić, a efekt finalny może równać się z produktami z najlepszych cukierni.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Składniki
Białka ubij na sztywno wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, kiedy masa już zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj tak długo aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie przemieszaj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Rozsmaruj równomiernie masę tworząc prostokąt. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz tak przez 15 minut. Wyciągnij gorącą bezę z piekarnika i zostaw na 2-3 minuty.
Na blacie wyłóż czysty arkusz papieru do pieczenia albo lnianą ściereczkę. Przełóż bezę, odwracając ją do góry nogami, ściągając delikatnie zużyty papier. Zostaw do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem. Mocno schłodzoną śmietanę ubijaj aż zgęstnieje. Kiedy masa będzie sztywna, dodaj mascarpone i cukier puder. Miksuj dalej aż składniki się połączą, a krem będzie sztywny i jednolity. Nie przeciągaj ubijania, aby się nie zwarzył.
Na roladę wyłóż przygotowaną masę śmietanową, najlepiej na środek, bo podczas zwijania rozejdzie się po całości. Zwijaj roladę zaczynając od krótszego boku. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Przed podaniem możesz posypać roladę zmielonymi migdałami z zewnątrz oraz cukrem pudrem.