Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancki deser, który bez wątpienia zrobi wrażenie na wszystkich członkach rodziny? W tym wypadku rolada bezowa z mascarpone sprawdzi się idealnie. Wbrew pozorom bardzo łatwo ją zrobić, a efekt finalny może równać się z produktami z najlepszych cukierni.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1859
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3896
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 280
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 181
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 175
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1859
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3896
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 280
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 181
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 175
Składniki
Białka ubij na sztywno wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, kiedy masa już zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj tak długo aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie przemieszaj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Rozsmaruj równomiernie masę tworząc prostokąt. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz tak przez 15 minut. Wyciągnij gorącą bezę z piekarnika i zostaw na 2-3 minuty.
Na blacie wyłóż czysty arkusz papieru do pieczenia albo lnianą ściereczkę. Przełóż bezę, odwracając ją do góry nogami, ściągając delikatnie zużyty papier. Zostaw do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem. Mocno schłodzoną śmietanę ubijaj aż zgęstnieje. Kiedy masa będzie sztywna, dodaj mascarpone i cukier puder. Miksuj dalej aż składniki się połączą, a krem będzie sztywny i jednolity. Nie przeciągaj ubijania, aby się nie zwarzył.
Na roladę wyłóż przygotowaną masę śmietanową, najlepiej na środek, bo podczas zwijania rozejdzie się po całości. Zwijaj roladę zaczynając od krótszego boku. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Przed podaniem możesz posypać roladę zmielonymi migdałami z zewnątrz oraz cukrem pudrem.