Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny deser, który z pewnością na każdym zrobi wrażenie. Rolada bezowa z truskawkami nie tylko pięknie się prezentuje na paterze, ale również niesamowicie smakuje Połączenie słodkiej, kruchej bezy z puszystym, delikatnym kremem śmietankowym i soczystymi truskawkami z pewnością przypadnie Wam do gustu! Chodź deser jest nieco wymagający, składa się z dosłownie kilku podstawowych składników.
mikser, blacha do pieczenia
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1104
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5814
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1201
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1104
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5814
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1201
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. W trakcie ubijania do piany z białek dodawaj stopniowo cukier puder wymieszamy z mąką ziemniaczaną. Białą, lśniącą pianę z białek wyłóż na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Pianę rozsmaruj na kształt prostokąta, zachowaj delikatny margines od brzegów formy, żeby beza podczas suszenia nie przykleiła się do blaszki.
Bezę susz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (z toermoobiegiem) przez około 25 minut. Następie wysuszoną bezę wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia.
Na tacce rozłóż arkusz papieru do pieczenia. Tackę z papierem przyłóż do góry bezy i odwróć blaszkę do góry dnem. Zdejmij blaszkę i odklej z góry papier do pieczenia.
Truskawki umyj, usuń szypułki, owoce pokrój na ćwiartki.
W wysokim naczyniu ubij słodką śmietankę z kremem mascarpone i cukrem pudrem. Odłóż 3 łyżki kremu do dekoracji, pozostałą część kremu rozsmaruj na wystudzonej bezie. Zostaw po bokach około 2-3 cm marginesu. Następnie wyłóż na górę pokrojone truskawki (zostaw około 3-4 truskawki do dekoracji).
Zwiń roladę w rulon zaczynając od krótszego boku. Krem przeznaczony do dekoracji przełóż do szprycy. Udekoruj roladę kremem i truskawkami pokrojonymi w ćwiartki.