Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta coraz bliżej, a jak święta to i słodkości muszą być. Wielkanoc to nie tylko mazurki i babki :-) stąd moja propozycja prostej i niesamowicie pysznej rolady biszkoptowej z kremem śmietanowym z dodatkiem masy krówkowej o smaku kukułki. Rolada smakuje wyśmienicie, polecam na Święta :-)
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 46
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27706
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 30
Pełna smaku i bogata w składniki zupa tajska. Sezonowe polskie warzywa wczesn...
Odsłon: 19
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 26
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 46
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27706
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 30
Pełna smaku i bogata w składniki zupa tajska. Sezonowe polskie warzywa wczesn...
Odsłon: 19
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 26
Składniki
Biszkopt: Do miski lub misy robota wbić całe jajka, wsypać 100 g cukru i całość ubić na puszystą masę. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć biszkopt i rozsmarować go cienko na całej powierzchni. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 12 minut. Po wyjęciu biszkopt od razu przełożyć na bawełniany ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć biszkopt razem z ręcznikiem w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
Krem: Śmietana, mascarpone i masa krówkowa muszą być mocno schłodzone. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Do miski lub misy robota wlać śmietanę, dodać mascarpone i połowę masy krówkowej (reszta będzie do ozdoby). Całość zmiksować na sztywno. Następnie żelatynę zahartować, czyli dokładnie wymieszać ją z łyżką kremu i powoli wlewać do miski z kremem cały czas ubijając.
Ciasto: Roladę rozwinąć, wysmarować ją kremem (odłożyć szklankę kremu do ozdoby), zwinąć i wstawić do lodówki. Po ok. 1h wyjąć i ozdobić pozostałą masą krówkową (podgrzaną wcześniej w misce na parze) oraz kremem śmietanowym i orzechami. Gotową roladę przechowywać w lodówce. SMACZNEGO!!!