Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszną roladę biszkoptową z kremem i truskawkami. Rolada bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto jeżeli lubi słodkie wypieki.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2162
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12317
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2162
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12317
Składniki
Najpierw przygotuję ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Do miski przekładam żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę, tak aby masa zbielała. Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką (można łyżką). Gdy białka połączą się z masą, przesiewam do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną i nadal delikatnie mieszam szpatułką do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C, na środkową półkę i piekę około 14 minut, tak aby ciasto się zrumieniło, podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt wyjmuję od razu z piekarnika i przekładam na papier oprószony cukrem pudrem (papier powinien być większy od wielkości biszkopta), biszkopt kładę górą do dołu i zdejmuję papier, na którym piekł się biszkopt. Następnie biszkopt zwijam w rulon, razem z papierem na którym go położyłam, brzegi zawijam pod spód tak aby był szczelnie zapakowany i żeby cisto nie obsychało. Tak zapakowany biszkopt odkładam do wystudzenia.
Przygotowanie kremu – krem zaczynam przygotowywać gdy biszkopt jest zimny: Do miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i przez chwilę ubijam. Następnie dodaję cukier puder, śmietan-fx i ubijam na sztywno. Do ubitej śmietany dodaję serek i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.
Końcowe przygotowanie rolady: Zimny biszkopt rozwijam i nakładam krem, który równo rozprowadzam. Pozostawiam około 2 łyżek kremu, który użyję do dekoracji góry rolady. Następnie na brzegu rolady układam dokładnie umyte i osuszone ręcznikiem papierowym truskawki i ściśle zwijam biszkopt (bez papieru). Tak przygotowany biszkopt, ponownie owijam papierem i wkładam do lodówki na około 2 godziny.
Dekorowanie: Po wyjęciu z lodówki, odcinam same końcówki rolady, aby ładnie wyglądała. Górę oprószam cukrem pudrem i dekoruję pozostałym kremem – rolada jest gotowa. Rolada biszkoptowa z truskawkami jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa